Jablko
Jablká obsahujú veľa vody a málo sacharidov. Mimoriadne bohaté sú na vitamíny a stopové prvky. Dostupné sú po celý rok a môžeme si vybrať s pomedzi veľkého výberu odrôd.
Polyfenoly sú látky rastlinného pôvodu, ktoré reťazovými reakciami najúčinnejšie znižujú počet voľných radikálov v ľudskom tele.
Naši predkovia pestovali jablká pre vysoký obsah pektínu. Jablko obsahuje až 30% tejto vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu, resp. krvných tukov, a viaže jedovaté látky.
Vláknina pektín patrí medzi prebiotiká, ktoré sú “potravou” pre dobré črevné baktérie. Pri ťažkostiach s hnačkou či zápchou siahnite po jablkách, ktoré dokážu podporiť zdravú činnosť čriev.
Dve surové jablká denne blahodarne pôsobia na našu látkovú premenu. Môžeme ich nakrájať aj do našej raňajkovej ovsenej kaše. Jablká majú omladzujúce účinky. Draslík v jablkách je nevyhnutný pri regulácii hospodárenia s vodou, pri prenose nervových impulzov, stimuluje funkciu obličiek a činnosť svalov.